Yrittäjä Minna Oksanen Sajaniemestä: Vastuun kantaminen alkaa siitä, että välittää

Minna Oksanen on 37-vuotias perheenäiti ja yrittäjä Lopen Sajaniemestä. Virallisesti Minna muutti Lopelle vuonna 2004, mutta vietti jo sitä ennen paljon aikaansa täällä. Nyt kiinteistövälittäjänä toimiva Minna on aikaansaapa ja vauhdikas yrittäjä, mutta myös 3-vuotiaan pojan ja 7-vuotiaan tytön äiti. Kotimaatilankin askareet pitävät Minnaa liikkeellä ja erityisesti vuokramökkitoiminta.

– Vuonna 2009 sain vastaavan hoitajan ja kiinteistövälittäjän paikan Lopen Osuuspankin OPKK:sta ja sitten 2015 perustinkin jo oman kiinteistövälitystoimiston Lopelle. Kiinteistönvälittäjänä olen toiminut vuodesta 2004 alkaen Kanta-Hämeessä. Monet talot ovat menneet pöytäni kautta kaupaksi ja monet perheet ja ihmiset muuttaneet Lopelle. Paljon hienoja muistoja ja myös ystäviäkin syntynyt työn kautta, kertoo Minna Oksanen ja taitaa pitääkin paikkansa puheet siitä, että Minna on monelle uudelle loppilaiselle ollut se ensimmäinen loppilainen johon on törmätty.

– Kiinnostukseni kunnallispolitiikkaan on herännyt viimeisten parin vuoden aikana, kun jo pelkästään työni kautta olen saanut huomata mitä ongelmia kunnassamme on tällä hetkellä ja miten ne vaikuttavat päivittäin meihin kuntalaisiin.

Minna Oksanen on huolissaan siitä, että Lopen väkiluku laskee. Koulujen oppilasennusteet ovat niin karuja tällä hetkellä, että jos muuttoliikettä ei saada kääntymään takaisin Lopelle niin monet palvelut ovat uhattuna. Esimerkiksi Kirkonkylän koulu on putoamassa nykyisestä reilun 200 oppilaan koulusta nykylapsimäärällä jo ennen vuotta 2025 reilusti alle sadan oppilaan kouluksi. Sama trendi on tilastoissa kaikkien muiden koulujen paitsi Kormun kohdalla.

– Kun väkimäärä laskee niin asiakkaita on vähemmän on sitten kyse yksityisistä palveluista, kaupoista tai myös kunnallisistakin palveluista. Tämä huoli pitää ottaa nyt vakavasti.

Viime vuosina moni lapsiperhe, mutta ennen kaikkea vanhempia loppilaisia on muuttanut Riihimäelle tai Hämeenlinnaan vain pelkästään lääkäripalveluiden perässä.

– Samoin aikaisemmin kirkonkylän alueelta myydyt asunnot menivät vanhemmille alkuperäisille loppilaisille, jotka juurikin lääkäripalveluiden perässä muuttivat esim. Pilpalasta kirkonkylään. Nyt viime vuosina asuntokaupan takkuuntuessa näen, että nuo vanhemmat ihmiset joko ”päällään seisten” yrittävät selviytyä esimerkiksi lasten avustuksella omassa kodissaan kaukana kirkonkylän palveluista, koska eivät näe syytä muuttaa kirkonkylään, kun se minkä perässä aikaisemmin olisivat muuttaneet eli lääkäripalvelut on nyt viety pois.

Lääkäriasema pitää saada Lopelle

Minna Oksanen pitääkin välttämättömänä, että lääkäriasema saadaan Lopen kirkonkylälle mahdollisimman pian. Oksasen mielestä ratkaisua pitää etsiä Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymän ja OmaHäme-valmisteluryhmän kanssa, mutta mahdottomana hän ei näe yksityisenkään lääkäriaseman houkuttelemista kuntaan.

– Parin vuoden päästä kaikki ihmiset voivat valita itse lääkärin minne menevät. Jatkossa on samanhintaista, että menetkö kunnalliseen terveyskeskukseen vai yksityiselle lääkäriasemalle. Itse uskon, että jos julkinen puoli ei halua hoitaa loppilaisia niin varmasti esimerkiksi nyt terveyskeskuksen ostanut Attendo tai joku muu toimija haluaa. Kunnan pitää tässä olla nyt aktiivinen ja hakea vaikkapa kumppanuuksien kautta ratkaisua.

Panostetaan päivähoitoon ja peruskouluun

Lääkäripalveluiden rinnalla Minna Oksanen tietää työnsä kautta, että päivähoito ja koulukysymykset ovat monelle uutta kotipaikkaa etsivälle avaintekijöitä.

– Meidän kannattaa panostaa nyt lisää varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon ja laadukkaaseen ja ennen kaikkea houkuttelevaan opetukseen, jotta erotumme tulevina vuosina naapurikunnista positiivisella tavalla.

Lapsiperheet tarvitsevat yhä enemmän aamu- ja iltapäivähoitoa myös kouluikäisten lasten kohdalla ja myös erilaisia kevyempiäkin hoitomalleja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti.

– Nyt kun koulukeskus alkaa kohta olla myös Läyliäisissä valmiina uusine hienoine tiloineen, täytyy meidän saada kylä taas uudestaan houkuttelevaksi.

Myös lukio on kunnalle kiistaton vetovoimatekijä mikä pitää pitää laadukkaana jatkossakin ja myös arjen sujuvuus on ratkaisevan tärkeää.

– Tärkeää myös ulkopaikkakuntalaiselle lapsiperheelle uutta paikkakuntaa miettiessään on se, miten meidän kunnan kouluissa suhtaudutaan koulukiusaamiseen.

– Itse naapurikuntalaisena Janakkalasta alkujaan kotoisin olevana ja ensimmäiset kolme vuotta pientä kyläkoulua käyneenä en missään nimessä haluaisi jatkossakaan Lopella kyläkoulujen loppuvan.

Kesäloppilaisista uusia kantaloppilaisia

Minna Oksanen haluaa edistää myös vapaa-ajanasuntojen muuttamista vakinaisiksi asunnoiksi.

– Meidän tulee helpottaa mahdollisuutta muuttaa kesämökki pysyväksi asunnoksi ja näin saada kuntaan lisää veronmaksajia. Kesämökkiläisiähän meillä nimittäin piisaa. Lopelta löytyy monia senkin tason kesämökkejä, jotka olisi suhteellisen helposti muutettavissa omakotitaloiksi, jos vaan halutaan.

Oksanen haluaakin päästä vaikuttamaan tulevaisuudessa myös kaavoitukseen, niin kesämökkien kuin kunnan eri taajamien ja kylienkin kehitykseen.

– Jos kylien ja kyläkoulujen läheisyyden kaavat nyt päivitettäisiin kuntoon niin uskon, että moni perhe löytäisi myös sieltä oman uuden kotitalonpaikan, muistuttaa Minna Oksanen ja kiiruhtaa töihin. Onneksi tänään jälleen tehtiin yksi asuntokauppa ja se tiesi uuden lapsiperheen muuttamista Lopelle.