Maanviljelijä Juhana Männistö on nostanut Lopen Perunan uuteen menestykseen – ”Lopella on parasta karkeat hietamaat ja multavat suot, joissa kasvaa maan parhaat perunat”

27-vuotias nuori maanviljelijä Juhana Männistö Lopen Tevännöltä ei jäänyt surkuttelemaan maatalouden tiukkaa tilannetta vaan tarttoi perunannostokoneen kahvoista kiinni ja laittoi hommat veljensä kanssa uuteen uskoon. Tänään Männistön Lopen Peruna on haluttua tavaraa Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun kaupoissa ja menekkiä olisi enemmän kuin hietamaat satoa antavat. Tilan kokoa onkin kasvatettu koko ajan ja määrätietoisesti.

Tarinat Suomen parhaista perunoista on tunnettuja vuosikymmenten takaa. Lopen Peruna on brändi millä perunaa on myyty hieman muuallakin kasvatettuna. Männistölle tärkeintä on kuitenkin juuri se mistä legendatkin parhaista perunoista syntyivät.

– Kyllä Lopella on parasta karkeat hietamaat ja multavat suot, joissa kasvaa maan parhaat perunat. Lopen Perunana joku voi yrittää myydä jossain muuallakin kasvatettua pottua, mutta sen jälkeen kun lautaselle saa sitä aitoa Lopen Perunaa niin eron kyllä huomaa, hymyilee Juhana Männistö, jonka tilalla laatuun on panostettu erityisen paljon.

Ihmiset ovat tänä päivänä entistä vaativampia ja myös juureksilta ja perunaltakin vaaditaan paljon. Yksi sama peruna ei kelpaa enää kaikkeen ja kaikkien lajikkeiden kohdalla laatu on tärkeintä. Hyvää perunaa tullaan hakemaan yhä uudestaan ja sen ovat myös kauppiaat Männistön perunan kohdalla huomanneet.

– Kysyntä on kasvanut koko ajan ja uusia myyntipaikkoja on avattu säännöllisesti. Tämä tarkoittaa myös sitä, että uutta perunapeltoa on myös pitänyt hankkia koko ajan lisää.

Hyvä sijainti kasvattaa mukoloita ja lapsiakin

Juhana Männistölle mukuloiden kasvattaminen on siis tuttua puuhaa. Keskeinen sijainti on myös tässä tärkeässä roolissa. Pääkaupunkiseutulaisetkin voivat ostaa näin aitoa lähiruokaa, kun perunaakaan ei rahdata satojen kilometrien takaa marketteihin vaan lähes naapurikunnasta.

– Lopella on loistava sijainti isojen kaupunkien keskiössä, mutta kuitenkin sopivasti luonnon rauhassa. Täällä on hyvä kasvaa niin perunoiden kuin perheidenkin.

Sukutilan ansiosta ei Juhanan ole muita asuinpaikkoja tarvinnut opiskeluaikaa lukuunottamatta miettiä eikä tarkoitus ole tulevaisuudessakaan miettiä. Siksi Juhana haluaa antaa myös oman panoksensa nyt Lopen kehittämiseen ja kasvattamiseen.

– Tavoitteena on pitää Loppi elinvoimaisena ja parhaana paikkana asua ja elää, niin että tulevien sukupolvien on yhtä helppo tehdä päätös Lopella asumisesta.

– Mielestäni Lopen pitää tuntua jatkossakin lasten ja nuorten kannalta turvalliselta ja vireältä paikalta, että he opiskeluidensa jälkeen haluavat muuttaa takaisin.

Luontopolkuineen, järvineen ja elämyksineen Loppi onkin varmasti parhaita paikkoja pääkaupunkiseudun läheisyydessä.

– Yhteistyö on ainoa keino kunnan elinvoimaisuuden ylläpitoon, tarkoittaa se sitten suhteita yrittäjien, lähikuntien tai asukkaiden kesken. Se että naapuri tuntee toisensa ja ainakin täällä syrjäkylillä kaikki 5km säteellä lasketaan naapureiksi, on sellaista yhteisöllisyyttä, jota kaupungeissa on vaikeampi luoda.

Pitkien työpäivien ohella yhteistyö ja verkostot ovat olleetkin pääsyy siihen, että Juhana on veljensä kanssa pystynyt kehittämään tilaa entistä elinvoimaisemmaksi ja nuori isäntä uskookin, että sama kaava toimii myös kunnan elinvoimaisuuden kehittämisessä.

Männistöllä on myös yrittäjäkokemusta, sillä hän on osakkaana Loppilaisessa metsäpalveluyritys Kuumapuu Oy:ssä. Kuumapuu tarjoaa metsänomistajille laajasti metsänhoitopalveluita Hämeen ja Uudenmaan alueella aina puiden istutuksesta puukauppaan asti.